Hem > Debatt > Konferensen 11 mars

Konferensen 11 mars

Bakgrunden till varför vi ordnar konferensen ‘Har du något att säga? Se då till att folk kan lyssna!’

Tema med tillgänglighetsfrågor för döva och teckenspråkiga personer har alltid varit aktuella i samhället – vi är inne på 2000 talet och fortfarande är tillgängligheten inte bra.

 Alla medborgare, oavsett om de har något funktionshinder eller ej, ska ha lika rättigheter och skyldigheter. Verksamheter som finansieras med skattemedel bör självklart vara tillgängliga för alla.

 Ju större resurser samhället lägger ned på att göra information och miljö mer tillgänglig för funktionshindrade, desto mindre ensamma känner de sig.

 1 juli 2009 kom språklagen som betonade på att teckenspråkiga ska få likvärdig information som andra i samhället.
Vi vill stimulera, ge inspiration och idéer till hur kommunerna och landstingen ska kunna fortsätta arbetet för en ökad tillgänglighet för teckenspråkiga personer.

 Det är viktigt att stärka och öka utbudet av teckenspråkig information inom alla områden.

Tillgänglighetsfrågorna genomsyrar många områden inom kommun, landsting och i samhället i stort. I ett demokratiskt samhälle har alla rätt att vara delaktiga och jämlika i levnadsvillkoren. Det förutsätter då att alla ges möjlighet att bli aktiva samhällsmedborgare efter sina egna förutsättningar och att inga hinder skall finnas. Hindren för människor med funktionshinder kan bestå i bristande tillgänglighet, i dåligt bemötande, att en viss grupp blivit bortglömd eller är osynlig.

Många kommuner, landsting och myndigheter i Sverige inte har gjort tillräckliga tillgänglighetsinsatser för den teckenspråkiga gruppen. Enligt den nationella handlingsplanen för handikappolitiken, ”Från patient till medborgare” bör tillgängligheten ha genomförts fram till år 2010. Det är en ganska kort tid kvar för att alla kriterier skall bli uppfyllda.

Nu har språklagen kommit till mångas glädje! Vi hoppas lagen kommer att vägleda Sverige till att förstå och göra Sverige mer tillgänglig för alla teckenspråkiga!

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: